
De Crin, Cristian, Daniel, Elena, George, John, Lavinia, Nicușor, Sebastian, Silviu și Victor ați auzit, la fel și de Ilie, Marcel, Catalin, Hunor și de alți politicieni.
Ocupați cu aceștia v-a scăpat o știre care n-are nimic în comun cu politica.
Theodor, Sandra, Andrei, Ioan, David, Matei, Levin și Noah sunt 8 adolescenți – au 12, 13 si 14 ani, sunt din generația Alpha, li se spune Alpheri – membrii ai echipei Quantum Bits care a câștigat Marele Trofeu al Campionilor şi locul 1 la competiția internațională de robotică First Lego League 2025, desfăşurată între 1–5 mai în Grecia.
Regula concursului este ca robotul să fie construit din piese Lego și să aducă valoare adăugată printr-o serie de indicatori de performanță. În fine, puteți citi știrea pe canelele media, decupez doar un fragment: ”România a urcat pe primul loc, cu punctajul maxim – 600 de puncte, Quantum Bits bifând excelenţa în toate ariile competiţiei: proiectare robotică, performanţă tehnică, colaborare internaţională, inovare şi valori fundamentale”.
În loc să citim mai des despre astfel de performanțe din sistemul de educație, cu care să umplem rețelele sociale și cu care să ne mândrim citim despre mașinăriile de meditații care au devenit un sistem de educație în sistemul de educație.
Despre foști miniștri ai educației care au distrus învățământul profesional.
Despre un sistem academic încovoiat de sinecuri politice și de familie, fără legătură cu piața muncii.
Despre absolvenți de limbi străine care lucrează în mall.
Despre foști miniștri ai educației care au fost miniștri ca să-și tragă fonduri europene în folos personal.
Despre ”fondul” clasei.
Despre exodul creierelor cu complicitatea sistemului academic – pregătim ingineri cu predare în limba germană.
Despre șmecherii cu cornul și laptele.
Despre foști miniștri ai educației care știu ce este de făcut după ce au fost miniștri ai educației.
Despre cel mai mare NEET (categoria de tineri care nu sunt încadrați profesional și nu urmează niciun program educațional) 16-25 ani din UE.
Despre școală altfel la mall, la filme și în excursii, nu în fabrici, pe șantiere.
Despre inexistența cercetării.
Despre părinți care își pregătesc copiii încă din grădiniță să plece în străinătate.
Despre autobuze școlare cu 400.000 de km la bord.
Despre profesori tineri demotivați, profesori seniori în burnout, 30% din profesori la vârsta de pensionare.
Cei 8 tineri, copii de fapt, pot schimba România. Sunt alte sute, mii, zeci de mii de copii talentați și deștepți care ar putea să crească IQ-ul românilor, făcut praf în ultimii 35 de ani. Însă ei pleacă din țară, nu se mai întorc. Exodul creierelor ne-a tâmpit, iar asta se vede în fiecare colțișor din România.
Votul din 4 mai a spulberat un sistem de guvernare, cel care ne-a alungat sute, mii, zeci de mii de copii talentați și deștepți din țară. Votul din 18 mai trebuie să rețină în țară sute, mii, zeci de mii de copii talentați și deștepți.
Aparent fără legătură directa cu subiectul dar legat de nevoia de reindustrializare, fabrici, uzine și combinate cât vezi cu ochii. Lego finalizează anul acesta extinderea fabricii sale aflate pe un teren de 250.000 mp inn Nyeregyhaza, Ungaria – normal, toate fabricile cool au fost luate de Ungaria – și a inaugurat acum o lună o fabrică mamut în Vietnam, pe 440.000 mp de teren.
Daca știam să atragem investiții industriale în fabrici, uzine și combinate, inclusiv Lego, cu siguranța nu mai plecau din România sute, mii, zeci de mii de copii talentați și deștepți.
Comentariu de Dragoș Damian, CEO Terapia