Politica

Crin Antonescu: Statele UE au înțeles că Europa trebuie să facă mai mult pentru propria apărare

Candidatul alianței “România, înainte”, Crin Antonescu, a acordat un interviu pentru Euractiv România în care a fost întrebat chestiuni de interes, cum ar fi apărarea, relația cu SUA și UE, dar și despre Republica Moldova.EURACTIV România a făcut solicitări pentru interviuri către principalii cinci candidați la alegerile prezidențiale, conform sondajelor apărute în spațiul public, însă George Simion (AUR) și Nicușor Dan (independent) au refuzat, până la ora publicării acestui material, să răspundă la întrebări, care au fost transmis în scris.

EURACTIV România: Ce procent din PIB-ul României ar trebui alocat apărării?
Crin Antonescu: În programul prezidențial „România, înainte!” am propus un plan ambițios de securitate pentru că actualul context geopolitic impune acest lucru. După începerea mandatului voi demara negocierea unui nou acord politic pentru creșterea bugetului apărării pentru perioada 2026 – 2035. Cred că putem merge spre 3,5% din PIB. Obiectivul nostru strategic ca țară și al meu ca președinte este descurajarea oricărei forme de agresiune împotriva teritoriului național și a intereselor noastre naționale în zona Mării Negre, Europa Centrală și de Est și Balcanii de Vest. România înainte înseamnă pentru mine o apărare puternică și o investiție pe măsură pentru a ne ține cetățenii în siguranță.

EURACTIV România: Cu ce poate contribui România la noua apărare europeană? Soldați, producție de armament, structură de comandă etc?
Crin Antonescu: Eu cred că apărarea începe acasă și că, alături de garanțiile de securitate pe care le avem ca stat membru NATO, trebuie să punem prioritate pe efortul propriu de apărare. Mă refer aici la dezvoltarea de capacități industriale naționale, la forme noi de cooperare cu partenerii și aliații, dar și la un nou contract social între stat și cetățeni prin care să construim o societate rezilientă prin educare și informare.
România contribuie la apărarea europeană în primul rând făcând mai mult pentru propria sa apărare. Suntem stat european, suntem Europa, apărarea Europei este apărarea noastră și invers. Printre axele strategice ale apărării noastre trebuie să se numere accelerarea înzestrării armatei, dezvoltarea capacităților proprii de producție internă – drone, muniție, sisteme anti-aeriene, promovarea intereselor României la Marea Neagră, protecția cibernetică și împotriva amenințărilor hibride. 
Alegerile din mai sunt foarte importante, de rezultatul lor depinde cât de pregătită va fi România pentru provocările viitorului, inclusiv cele de securitate. Cetățenii noștri vor avea de ales între o Românie izolată, o Românie blocată și România înainte pe care o propun eu – o Românie europeană sigură și puternică.
EURACTIV România: Ce alegeți între negocieri directe cu SUA sau coordonare permanentă la nivelul UE?
Crin Antonescu: Nu se pune problema unei asemenea alegeri. România este Europa, România este Uniunea Europeană. Suntem parte a civilizației occidentale. Statele Uniunii Europene au înțeles faptul că Europa trebuie să facă mai mult pentru propria sa apărare, asta ne include și pe noi. Atunci când am mai fost întrebat, am spus că sunt un european pro-american.
Îmi doresc o relație transatlantică puternică. Ca președinte voi face tot ce ține de mine și voi pleda pentru ca această relație transatlantică, datorită căreia am avut decenii de pace, securitate și prosperitate pe bătrânul continent, să fie întărită. Îmi doresc o Românie europeană care își consolidează Parteneriatul Strategic cu Statele Unite. Avem proiecte majore în parteneriat cu Statele Unite și oportunități pe care le vom putea valorifica în următorii ani.

EURACTIV România: Cât de repede ar trebui să adere România la Zona Euro?
Crin Antonescu: Aderarea României la zona Euro nu este o problemă de viteză, nu cred că trebuie să setăm așteptări nerealiste și termene care ne constrâng. Prioritatea noastră ca țară trebuie să fie acum o economie stabilă, competitivă, care prezintă încredere pentru investitori. Reducerea deficitului bugetar este o țintă obligatorie în următorii ani, înainte de a fixa alte obiective.
EURACTIV România: Ar trebui accelerată dezvoltarea campionilor industriali europeni?
Crin Antonescu: Da, și în acest sens aș spune că Europa a început să se trezească. Europa trebuie să devină mai competitivă și mai bine adaptată provocărilor actuale. UE are cel puțin două avantaje: 1. este o piață mare, cu multe resurse și financiare, dar și umane, de creativitate și inovație și 2. este un partener de încredere. 

EURACTIV România: Credeți că Republica Moldova ar trebui să facă parte din noua strategie de apărare europeană?
Crin Antonescu: Ca președinte voi face din susținerea aderării Republicii Moldova la Uniunea Europeană o prioritate. Securitatea Republicii Moldova este direct legată de securitatea întregului spațiu european. Este în interesul nostru național ca Republica Moldova să fie un stat sigur și prosper în Uniunea Europeană.
Sunt un milion de români în Republica Moldova. Avem o datorie istorică față de Moldova, avem o datorie față de românii de peste Prut. România a fost „al doilea ministru de externe al Moldovei”, suntem obligați să includem statul moldovean în orice formulă posibilă care îi poate garanta securitatea.
Republica Moldova este neutră, dar are trupe rusești care staționează pe teritoriul său. E deja o încălcare a suveranității, de aceea, trebuie să facem tot posibilul ca acest statu- quo să fie cel puțin menținut. Să nu se schimbe în rău, dacă nu putem să îl schimbăm în bine.O garanție pentru Moldova și pentru securitatea ei este aderarea cât mai rapidă la UE. Avem obligația de a-i proteja și de a-i ajuta să rămână pe acest drum.