Politica

Moșteanu: Vom crea un cadru pentru încă o formă de voluntariat militar; pregătirea va dura 4 luni

Ministrul Apărării, Ionuț Moșteanu, a anunțat miercuri, la Antena 3 CNN, că se va introduce încă o formă de voluntariat în armată, “militar voluntar în termen”, care va avea “o sesiune de pregătire de 4 luni”.”Există armata permanentă, care e foarte bine pregătită, oameni foarte buni, mulți tineri care intră în sistem. Însă e nevoie să extindem această bază, să ne uităm și la ce o să se întâmple peste 10-15 ani. Degeaba ne înzestrăm, dacă nu o să mai aibă cine să apese pe buton. Sunt mai multe tipuri de voluntariat pe care le dezvoltăm și sper ca din ce în ce mai mulți tineri să se apropie de armată prin acest tip de voluntariat. Rezerva voluntară este în jur de 4.700, iar rezerva operațională este o cifră care nu este publică pentru nicio armată din lume. Trebuie să creștem acest număr, asta este foarte clar. Este nevoie atât de o armată permanentă mai numeroasă, cât și de o rezervă voluntară mai mare”, a spus Moșteanu.
El a subliniat că se va crea o nouă formă de voluntariat, “militar voluntar în termen”, în care voluntarii vor avea “o sesiune de pregătire de 4 luni”.”Orice armată modernă din lumea asta are militarii permanenți și o rezervă, care e operațională sau voluntară. Sunt mai multe categorii. Avem și noi acești rezerviști voluntari care, din când în când, se antrenează, sunt chemați prin rotație, cam la doi ani fac 15 zile de antrenament. Toate țările europene și-au schimbat, în ultimii ani, politica de a-și pregăti populația pentru apărare. Noi avem, pentru a treia oară, două proiecte importante: mai multe modificări la Legea Apărării Naționale și o modificare la Legea pregătirii populației pentru apărare. Vom crea un cadru pentru încă o formă de voluntariat – militar voluntar în termen. Va fi o sesiune de pregătire de patru luni și va fi o nouă parte de rezervă pentru Armata Română, pentru că partea de rezerviști a îmbătrânit”, a subliniat ministrul Apărării.
Moșteanu a adăugat faptul că, documentul strategic “Armata României 2040″ prevede creșterea efectivelor de la 80.000 la 120.000.”Nu e ținta mea. E un document strategic. Armata României 2040, așa se cheamă. E un plan strategic, e agreat cu partenerii NATO. Cam încolo se duce nevoia de militari ai Armatei României, uitându-ne la tot contextul. Cât de repede o să se întâmple asta și în ce ritm, depinde cât de atractivă reușim să facem Armata pentru tineri. Anul trecut a fost primul an, după multă vreme, când au intrat mulți în sistem, sunt bine motivați. Cât de mult poate ține bugetul? Buzunarul statului e unul singur. Există unul singur din care Guvernul ia și dă și împarte. Evident, nu putem să facem abstracție de acest lucru. Ca să ai o Armată bună și puternică, trebuie să ai o economie puternică, un buget funcțional, o colectare bună — altfel nu poți, decât dacă dai de petrol în Bărăgan”, a spus ministrul Apărării.
El a subliniat că “armata trebuie să fie mereu pregătită”.
“Armata trebuie să fie pregătită. Știți vorba aia: pregătește-te pentru ce e mai rău, dar speră la ce e mai bine. E normal, nu e nimic special față de alte țări NATO. E un lucru absolut firesc”, a subliniat Moșteanu.
Moșteanu a clarificat și informațiile apărute în spațiul public legate de chemarea rezerviștilor la unitățile desemnate.”Sunt tot felul de informații. Sunt instrumentalizate de unii cu rea credință în spațiul public. Primește rezerva operațională aceste notificări pentru că se fac niște actualizări de baze de date. Vă mai găsim tot la adresa aia? În caz de mobilizare, trebuie să știm unde te găsim și la ce unitate te prezinți, e un lucru absolut normal, altfel ar fi haos total”, a adăugat Moșteanu.

Exit mobile version