Politica

Nicușor Dan și Friedrich Merz au discutat despre războiul hibrid al Rusiei în interiorul Europei

Președintele Nicușor Dan a declarat vineri la Berlin că a discutat cu cancelarul german Friedrich Merz de războiul hibrid pe care Rusia îl duce de mai mulți ani în interiorul țărilor europene.În cadrul vizitei efectuate în Germania, președintele României a discutat cu cancelarul german despre războiul din Ucraina și de posibilitatea ”comună” de a ajuta Ucraina și de a aduce Rusia la masa negocierilor.
Totodată, cei doi oficiali au discutat despre posibilitățile de colaborare în ceea ce privește reconstrucția Ucrainei și despre parcursul european al Republicii Moldova.
”Am discutat, de asemenea, de războiul hibrid pe care Rusia îl duce de mai mulți ani în interiorul țărilor europene și de posibilitatea de a colabora între noi și cu partenerii europeni pentru a contracara acest război hibrid”, a declarat Nicușor Dan într-o conferință de presă comună.
”Fără legătură cu discuția pe care am avut-o, vorbind de interferența rusă, vreau să salut punctele de vedere care au apărut azi, prin care NATO și Uniunea Europeană au vorbit expres de influența rusă asupra țărilor europene și expres despre influența acesteia în România și în alegerile din România. Cred că este un punct important pentru a înțelege ce s-a întâmplat în România în ultimul an”, a mai spus Dan, referindu-se la declarația comună a NATO și UE, care au condamnat ”cu fermitate activitățile cibernetice ostile desfășurate de entități subordonate Serviciului Militar de Informații al Rusiei (GRU) și îndreptate împotriva mai multor state membre NATO și ale Uniunii Europene”, inclusiv România. 
Și cancelarul german Friedrich Merz s-a referit la tentativele Rusiei de a diviza Uniunea Europeană, de a slăbi NATO și de a dezinforma sau societatea și opinia publică din această zonă.
”Cred că este una dintre provocările cele mai mari cu care ne confruntăm noi, democrațiile liberale. Vrem și dorim să facem față tentativelor de destabilizare a țărilor noastre doar prin mijloace democratic legitimate. Facem asta și apreciez colaborarea dintre instituțiile noastre. La fiecare vizită pe care o întreprind profit de ocazie pentru vă oferi această formă de cooperare aprofundată, pentru că toate cunoștințele și informațiile pe care le deținem trebuie schimbate între țările noastre, împărtășite pentru a putea face față într-o măsură potrivită asupra atacurilor asupra democrației noastre’, a declarat cancelarul german.
El s-a referit și la modul în care acest atac s-a observat cu ocazia alegerilor prezidențiale din România.
”Democrația din România a fost din fericire suficient de puternică și a răspuns, a reușit astfel să răspundă cu o campanie electorală soldată cu președintele care este astăzi în vizită. Însă noi nu subestimăm pericolele inerente unui astfel de proces”, a subliniat Friedrich Merz.