Din oras

Protest la SGA; angajații au pus fluturașii cu ‘salariile nesimțite’ pe geamurile instituției

Angajații Sistemului de Gospodărire a Apelor (SGA) Vrancea au declanșat, miercuri, un protest spontan de două ore, în contextul intrării în vigoare a ordonanței de urgență care prevede eliminarea sporului pentru condiții vătămătoare, un element considerat ‘o componentă de bază’ a salariului și au ales să publice fluturașii cu ‘salariile nesimțite’ pe geamul instituției.

Nemulțumirile angajaților, care au ieșit pentru a doua zi consecutiv la protest, sunt determinate în special de faptul că veniturile ar putea să scadă în luna august cu circa 30%.

‘Nemulțumirea evidentă este tăierea acestui spor, care reprezintă o componentă de bază a salariului nostru. La acest moment, o funcție de execuție cu studii superioare, cu gradație maximă și grad profesional maxim, ia un salariu de 6.200 lei net, incluzând acest spor de 15%. Directorul de la SGA Vrancea are salariu net de 8.000 lei, mai mic decât un profesor de gimnaziu. Și acestea sunt exemple de salarii maximale, ale unor colegi cu peste 20 de ani vechime. Un muncitor fără studii superioare are în jur de 4.000 de lei salariu. Dincolo de sporul pentru condiții vătămătoare, există și un alt spor de 15% pentru ‘complexitatea muncii’, care riscă să fie eliminat și el, dacă se aprobă Ordonanța Trenuleț, generând o scădere salarială totală de până la 30%. Vă spun sincer că nu cred că un inginer cu peste 20 de ani vechime va mai munci în condițiile unui salariu de 4.000 de lei pe lună. Asta e perspectiva lunii august, dacă se pune în practică măsura anunțată de Guvern și tăierea tuturor celorlalte sporuri și indemnizații’, a declarat, pentru AGERPRES, juristul Adina Bratosin, lider de grupă sindicală în cadrul SGA Vrancea.

Ea a vorbit despre o presiune continuă asupra personalului administrativ și a echipelor de teren, activitatea operațională presupunând o monitorizare zilnică, începând cu ora 5:00 dimineața.

‘Avem un singur jurist, un singur coleg la achiziții, un singur coleg pentru transport. În zona economică sunt doi – trei angajați care se ocupă de execuția bugetară și relațiile cu clienții. Restul personalului este tehnic. Activitatea operațională presupune o monitorizare continuă: dispeceratul funcționează 24 de ore din 24, iar muncitorii hidrometri din teritoriu transmit citirile cotelor zilnic, de la ora 5 dimineața, inclusiv în weekend. Nu există zi liberă. În cazul concediilor, sarcinile trebuie redistribuite, cu programare în avans. Este foarte greu să găsești personal, mai ales că e nevoie de o anumită calificare. Un muncitor debutant ar avea un salariu de 2.000 de lei pentru o muncă ce presupune activitate zilnică, de luni până duminică. În condițiile reducerii salariilor, nu cred că mai poate fi menținut personal calificat în sistem’, a explicat Adina Bratosin.

Potrivit liderului de sindicat, impactul măsurilor bugetare este agravat de o schemă de personal insuficientă, în condițiile în care, doar în ultimele zile, trei angajați ai SGA Vrancea au plecat în sectorul privat. Numărul salariaților din instituție a scăzut de la 160 la aproximativ 130 în ultimii cinci ani, majoritatea muncind în teren sau ca dispeceri, în ture de 24 de ore.

Sindicaliștii din sistemul de gospodărire a apelor din întreaga țară au adresat o scrisoare deschisă ministrului Mediului, în care solicită un dialog urgent pentru reanalizarea măsurilor fiscale.

‘Înțelegem necesitatea unui efort colectiv, dar trebuie analizat unde și cum se aplică aceste reduceri. Afectarea unei componente esențiale a salariului nu este o soluție sustenabilă’, a adăugat Bratosin.

În Vrancea, protestele au continuat, miercuri, și la Administrația Județeană a Finanțelor Publice Vrancea, pentru a treia zi consecutiv, numărul celor care au ieșit la proteste fiind aproape dublu față de zilele anterioare.

Exit mobile version