
Atacurile urșilor s-au înmulțit alarmant în zona Lepșa – Tulnici, în ultimele zile mai multe pensiuni fiind vandalizate de animalele aflate în căutare de hrană, potrivit autorităților locale, care atrag atenția asupra fenomenului care pare a fi scăpat de sub control.
‘În ultimul timp, ne confruntăm cu foarte multe atacuri ale urșilor în zonă. Avem câte două – trei apeluri de la cetățeni pe noapte. Ultimul la o pensiune de la Cascada Putnei, unde ursul a rupt o ușă metalică foarte mare, în căutare de mâncare. Nu știu ce se întâmplă, că au coborât foarte mulți în ultima perioadă, când normal ar fi să stea în pădure, unde este mâncare la vremea asta. Sunt foarte mulți, exagerat de mulți, iar legea e proastă. Noi, la primărie, nu avem personal specializat pentru așa ceva. Plus că e foarte greu să extragi un urs, foarte multe proceduri. Eu nu sunt nici pro, nici contra vânătorii, dar sunt exagerat de mulți urși în zona noastră. Mai nou, au început să fie semnalați și ziua’, a declarat, pentru AGERPRES, primarul comunei Tulnici, Aurel Boțu.
Vandalizarea pensiunilor este confirmată și de medicul veterinar Alexandru Pungă, cel care este chemat atunci când este nevoie de extragerea unui urs prin împușcare.
‘De ceva timp, zona Lepșa este terorizată de mai mulți urși, fiecare cu obiceiul lui. Este unul care a dat de gustul mâncării gătite și ori dărâmă ușa, ori sparge geamul sau împinge geamul, intră și caută mâncare în bucătărie, prin frigidere, prin dulapuri, pe unde găsește. Deja sunt trei – patru pensiuni care au fost vandalizate în acest fel. Mai sunt câțiva care vin la containere. Să zicem că acolo paguba nu-i foarte mare. Dar se poate întâmpla un incident cu o persoană care trece prin zonă și nu știi cum reacționează’, spune medicul.
La pensiunea de la Cascada Putna, ursul ar fi mâncat tot ce a găsit în frigider, inclusiv borcane cu dulceață. S-a reîntors în următoarea noapte, dar atunci proprietarul a luat măsuri, iar animalul a fugit și ar fi intrat într-o altă pensiune din zonă, aflată la câțiva metri de șosea, unde a simțit mâncare de miel. Aici a împins cu labele plasa de țânțari și geamul și a vrut să intre în bucătărie. Când proprietarul a aprins lumina, ursul s-a speriat și a fugit, a povestit medicul veterinar.
Potrivit sursei citate, în acest an s-au înregistrat cele mai multe intervenții, atât în zona de munte a județului, la Nistorești, Nereju, Paltin, Vintileasca sau Soveja, dar și mai aproape de municipiul Focșani, la Cotești sau Cârligele. Odată ce ursul a dat de gustul cărnii, acesta va continua să provoace probleme, spun specialiștii.
‘Din informațiile pe care le am, anul acesta au fost împușcați un urs la Străoane și altul la Nistorești, care a omorât mai multe oi la o stână. Vă închipuiți că, dacă un urs și-a schimbat gusturile, și în meniul lui intră carnea, el nu o să mai mănânce altceva – trifoi sau salată. Caută să facă probleme. Și, în acest caz, singura soluție este extragerea prin împușcare’, susține medicul.
În noaptea de marți spre miercuri, un alt urs a atacat o stână din Vidra, unde a mâncat câteva oi. Medicul spune că apelul la 112 este singura soluție pentru a se identifica localitățile cu probleme și susține protejarea proprietăților cu garduri electrice.
‘Populația de urs a crescut și nu putem spune că se poate găsi o soluție universal valabilă pentru rezolvarea acestei probleme, însă trebuie aplicate toate măsurile. Trebuie să acceptăm și vânătoarea ca metodă de a ține sub control populația de urs. Iar oamenii ar trebui să-și împrejmuiască locațiile cu gard electric, pentru că este o soluție care, aplicată corespunzător, dă rezultate. Dar gardul trebuie să fie adecvat pentru animalele sălbatice și în special pentru urși. E nevoie de minim 8 J, poate chiar de 12 – 14 J. Primul impact cu acest dispozitiv este foarte important, rămâne în memorie șocul și ursul nu se mai apropie. Aceste garduri nu sunt periculoase pentru oameni. Creează o un disconfort, o senzație foarte neplăcută, dar sub nicio formă nu pot să provoace moartea sau arderea. Plus că există modalități de semnalizare a acestor garduri’, a explicat Alexandru Pungă.
Medicul veterinar este de părere că problemele vor continua și în perioada următoare pentru că 80% dintre urșii semnalați de apelurile la 112 sunt tineri, având între doi și trei ani, și ‘sunt deja obișnuiți cu prezența umană’.
‘Pot să spun că 80% din ei sunt urși tineri, undeva doi-trei ani, a căror mamă are altă generație de pui, iar ei sunt pe cont propriu deja și explorează teritorii noi, pentru că în zonele sălbatice sunt urșii dominanți și n-au loc. Așa că își caută noi teritorii. Au căpătat deja noi obiceiuri pe care le vor transmite și generațiilor viitoare. Sunt deja obișnuiți cu prezența umană, cu beneficiul adus de prezența umană, respectiv hrana. Deja omul nu mai reprezintă un pericol, o frică, ci a devenit ceva normal’, spune Alexandru Pungă.