Politica

MAE acuză campanii agresive de răspândire de știri false pe rețelele de socializare

Ministerul de Externe a reacționat la valul de știri false care au circulat duminică pe rețelele de socializare. Purtătorul de cuvânt a evocat ”o interferență rusească”.”Constatăm cu îngrijorare faptul că postări care au devenit virale pe conturile de social media contribuie la o campanie agresivă de răspândire de știri false privind procesul electoral în desfășurare din România. Sunt îngrijorătoare pentru MAE în particular acelea care au scopul de a manipula opinia publică în ce privește votarea în străinătate”, a comunicat purtătorul de cuvânt al MAE, Andrei Țărnea.
”Situația este cu atât mai alarmantă cu cât pare creată cu scopul de a submina încrederea cetățenilor în instituțiile și procesele democratice”, precizează MAE, adăugând că nu au fost raportate probleme semnificative privind derularea votului în străinătate.
”Cu excepția unor probleme izolate, legate de anumite secții de votare, probleme care au fost gestionate prompt și eficient de către comisiile de votare sau personalul MAE, procesul electoral din străinătate se desfășoară neobstrucționat. Actualele încercări de a discredita caracterul liber și corect al procesului de vot și de a provoca nemulțumire publică reprezintă tentative grave de a diviza și mai mult societatea”, mai atrage atenția MAE.
Andrei Țărnea, purtătorul de cuvânt al MAE, a acuzat într-un mesaj pe X ”o ingerință rusească”.
”În timpul alegerilor prezidențiale din România, încă o dată vedem semnele distinctive ale interferenței rusești. O campanie virală de știri false pe Telegram & alte platforme de social media are scopul de a influența procesul electoral. Acest lucru era de așteptat, iar autoritățile române au dezmințit știrile false”, a scris oficialul român.
Pe Telegram a apărut inclusiv un mesaj care pare a fi al fondatorului rus al aplicației de mesagerie Telegram, Pavel Durov, care a susținut că ar fi refuzat o solicitare din partea unei țări occidentale, pe care nu a numit-o, dar a pus un emoji cu o baghetă franțuzească, de a ”reduce la tăcere” vocile conservatoare din România.
Ministerul francez de Externe a reacționat și a respins aceste acuzații, făcând ”apel la toată lumea să dea dovadă de responsabilitate și respect pentru democrația românească”