Politica

Ciolacu: UE finanțează în România exploatarea mineralelor pe care se bat marile puteri ale lumii

Premierul Marcel Ciolacu și ministrul Economiei, Digitalizării, Antreprenoriatului și Turismului, Bogdan Ivan, au anunțat marți, într-un video filmat la Guvern, că România va primi bani europeni pentru exploatarea unor minerale.”Comisia Europeană va finanța cu 615 milioane de euro trei proiecte strategice pentru viitorul economiei românești, la Gorj, Hunedoara și Bihor. Este vorba de trei investiții care vor exploata minerale pe care se bat toate marile puteri economice ale lumii. Și vorbim aici de grafit, de magneziu și de cupru. Aceste materii prime esențiale și critice sunt folosite în primul și în primul rând în energie, aviație și industria de apărare”, a spus Marcel Ciolacu.
Ciolacu a mai adăugat că România a avut șapte proiecte depuse, între care au fost acestea trei selectate.
“Automat vor duce la mii de locuri de muncă, dar și la o dezvoltare pe orizontală a întregii industrii”, a mai precizat premierul.
Tot Ivan a spus că proiectul de 200 de milioane de euro al SalRom, care va asigura exploatarea de 15.000 de tone pe an de grafit, este 100% românesc.
Grafitul este utilizat în industria de automotive, de apărare și pentru stocarea de energie.
Legat de extragerea magneziului, resursă care se mai găsește în România și încă într-o țară din UE, este o investiție de 115 milioane de euro.
Magneziul este folosit în industria aeronautică și poate fi folosit și în industria farmaceutică, România fiind singura țară din UE care va exploata această resursă extrem de importantă, a explicat Bogdan Ivan.
De asemenea, în județul Hunedoara va fi un alt proiect, de 300 de milioane de euro, pentru extracția și rafinarea cuprului și aurului.
“În momentul de față, România depinde de importurile de cupruri din state din afara Uniunii Europeane. Odată cu acest proiect, care va produce anual 20.000 de tone de cupru concentrat, vom asigura atât necesarul economiei românești pe tot ce înseamnă industria prelucrătoare, cât și o parte significativă din cea europeană. Vom crește cu 2,3% producția la nivel european în materie de cuprul, esențial în tot ce înseamnă microconductori, în tot ce înseamnă industria automotivelor, industria aerospațială și apărare”, a conchis Bogdan Ivan.
Pentru mai multe detalii despre proiecte, premierul a făcut apel la oameni să-i trimită întrebările pe Facebook sau TikTok.