
Contrar percepției generale, România exportă astăzi de 20 ori mai mult decât în perioada comunistă, potrivit unei analize a Cred în România.Exporturile de bunuri ale României au stagnat în întreaga perioadă comunistă și au crescut spectaculos doar după Revoluție, de la 5 miliarde de dolari în 1990 la 100 miliarde de dolari în 2024. Dacă adăugăm și exporturile de servicii, care au atins 42 miliarde de dolari în 2024, atunci exporturile României totale ale României au ajuns anul trecut la 140 miliarde de dolari.
Exporturile nu au crescut doar ca valoare, ci și ca procent din PIB. Astfel, în 1990, exporturile contau pentru 16,7% din PiB, procent care a crescut lent până în 2009, moment în care a explodat până la 42,3% din PIB în 2017 și 39,2% în 2023.
În același timp însă, deficitul balanței comerciale de bunuri a crescut în volum, în special în perioadele de creștere economică, întrucât importurile au avut o creștere mai rapidă decât exporturile.
Acest fenomen are mai multe cauze, printre care creșterea puterii de cumpărare a populației, dar și creșterea complexității industriei românești, care în unele situații importă materii prime sau intermediare pentru a realiza produse finale.
România a avut în mod tradițional, în ultimii 100 de ani, inclusiv în perioada comunistă, un deficit comercial la bunuri semnificativ.
Începând cu 1960, în fiecare decadă cu excepția anilor ’80, gradul de acoperire a importurilor prin exporturi variază în jurul cifrei de 85-90%. Anii ’80 sunt însă departe de a fi un model economic, reprezentând o perioadă de sărăcire, foamete și suferință pentru români.
Detalii pe Cred în România