Din oras

Mărășești – Analize pentru depistarea trichinelozei la porcii sacrificați în gospodăriile proprii

Primăria Orașului Mărășești informează cetățenii că, începând cu data de 10.12.2025, în intervalul 11.00 – 14.00, la Dispensarul Veterinar din Mărășești se vor efectua analize pentru depistarea trichinelozei la porcii sacrificați în gospodăriile proprii.

Analizele sunt contra cost și sunt recomandate tuturor celor care sacrifică porci în această perioadă. Recomandăm ferm efectuarea analizelor pentru a preveni îmbolnăvirea cauzată de consumul cărnii infestate cu trichineloză.

Sănătatea dumneavoastră și a familiei este prioritară! Vă mulțumim pentru responsabilitate!

De altfel, Direcția de Sănătate Publică Vrancea a postat ieri pe Facebook un mesaj de atenționare vizavi de riscurile acestei boli grave.

„Trichineloza este o boală gravă, cauzată de larvele parazitului Trichinella, pe care oamenii o pot contracta dacă consumă carne crudă sau insuficient gătită, de obicei de porc sau vânat.

Cum să te protejezi acasă:

Testează carnea de porc/mistreț în centre autorizate sanitar-veterinare înainte de consum. Gătește orice carne la minimum 77 °C în întreaga masă a ei – căldura omoară larvele.

Fumigarea, uscarea sau sărarea cărnii NU sunt suficiente. Nu hrăni animalele cu resturi crude (măruntaie, sânge, vânat crud). Prelucrează termic tot ce provine din carne.

Menține gospodăria curată, fără rozătoare; spălați-vă bine pe mâini și curățați ustensilele după manipularea cărnii crude.

Dacă după ce ai mâncat carne crudă sau insuficient gătită ai cel puțin 3 dintre aceste simptome: febră, dureri musculare, diaree, umflături faciale, hemoragii subconjunctivale/subunghiale sau probleme la vedere – mergi imediat la medic sau la spital!

Reține: trichineloza se ia doar prin consum de carne infectată, NU se transmite de la om la om. Distribuie aceste informații – poți salva vieți!”, se arată în postarea DSP Vrancea.